Vrum-vrum, de Cristina Frîncu

Pe Cristina Frîncu aka Rockozaur (sau Rockozaur aka Cristina Frîncu, hm?) o cunosc de ani buni, de pe vremea când amândouă trăgeam la aceeași uzină – cum îi place ei să spună, și chiar îndrăznesc a spune că suntem prietene. Doar am împărțit destule beri, milioane de bre-uri și, cred, mii de mail-uri cu bârfe și povești. Și, cel mai important, am împărțit niscai concerte și festivaluri, inclusiv pe Lemmy atunci când am văzut Motorhead live la București.

Legătura noastră nu a fost înlesnită de excursii la șoping ori discuții despre make-up, ci mai degrabă de un fel de brainstorming absurd generat de alcool care frecvent ducea la conversații scatofilo-amuzante pentru că nu știu cum se făcea, dar adesea ajungeam a vorbi despre…căcat. Și scrisul mai făcea parte din conversațiile noastre, doar amândouă aveam bloguri atunci, al meu mai dement, al ei mai literaro-dement.

Cristina își dorea să scrie. Și chiar scria, proză scurtă pe vremea ceea. Vrum-vrum e primul ei roman, și ăsta scris din greșeală. Da, din greșeală, pentru că a citit aiurea condițiile de participare la concursul de debut organizat de editura Adenium și n-a văzut că putea participa inclusiv cu proză scurtă. Iar cum viața obișnuiește să ne ia la mișto, a și câștigat concursul respectiv.

 

Astfel am ajuns noi a citi Vrum-vrum. Dacă nu ar fi fost Cristina amețită, n-am fi aflat povestea Clarei B., pornită spre Hollywood întru ajutorarea lui Poeteski, lăsat fără inspirație de către o muză căcăcioasă. Și nu pornită oricum, ci cu Hondița, un vrum-vrum decupat din hârtie.

Clara B., alintată și Cea Mai Bună Cu Săgeată, își face veacul în Piua! – Restaurantul Unde Nu Se Întâmplă Niciodată Nimic Rău, când este abordată de Poeteski, un ciudat pălăriat mirosind a usturoi. Lui Poeteski musai îi trebuie inspirația, iar Clara B. purcede spre Hollywood în căutarea muzei dubioase de mai sus. Clara B. se bazează, în plecăria ei, și pe Eris Discordia, o mâță rârâită pe care o ține în torsetă. Dacă nu știți ce e aceea o torsetă, n-aveți decât a citi cartea. Pe de altă parte, Eris Discordia, fiind o mâță independentă și drăcoasă nu se bazează pe nimeni, ea e destul de bazată de una singură. De îndată ce Poeteski, Clara B. și Eris pornesc la drum pe Hondița lor decupată, începe nebunia: tot felul de aventuri și întâlniri cu triunghiulari, clovni, Johnny Depp și fane nebune. Da, Johnny Depp apare în carte și nu, nu bate pe nimeni, ba e la fel de sexos ca întotdeauna.

Clara B. are și o superputere, de parcă faptul că poate folosi orice sistem de credințe i se pare potrivit la un moment dat nu e de ajuns: își poate mări ori micșora bustul după propria plăcere. Ori dacă nu e în funcție de plăcere, atunci măcar e după nevoie, a avea niște sâni gigantici se dovedește a fi util pe alocuri în poveste. Mie asta îmi sună a ceva ce-aș putea denumi țâțe issues, dar nu știu, nu mă bag. Ce e clar, însă, e că dincolo de nebunie, de non-sens, de aventura demnă de Don Quijote, de umor, de expresii geniale precum „mă apropii de sfârșit, deși sunt abia la jumătate”, romanul e plin de daddy issues.

El Padre aproape că e un personaj principal fără a fi un personaj principal, e cel mai aproape de rolul de villain. E mereu în umbră, încercând mai mult a-și făuri fiica decât a o modela, mereu poruncind mai mult decât explicând, mai degrabă un mic tiran decât un părinte. Amintirile Clarei B. cu El Padre vin valuri-valuri pe vrum-vrum și nu-s deloc amuzante. De fapt sunt de-a dreptul deprimante și deodată înțelegi de ce Clara B. s-a refugiat în Piua! – locul Unde Nu Se Întâmplă Niciodată Nimic Rău. Pariu că El Padre nu are ce căuta în Piua!

Evident, THE personaj e Eris. Iaca geniul lui Rockozaur, pe lângă un headbang nebun imaginat la o intersecție cu un triunghiular și cu miros înnebunitor de friptură: a făcut dintr-o mâță rârâită  un personaj mai personaj decât Johnny Depp. Ceea ce eu nu credeam a fi posibil.

Am și dedicație!

Advertisements

2 thoughts on “Vrum-vrum, de Cristina Frîncu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s